HRIRANYTU.HU

HR BLOG

HUMÁN ERŐFORRÁS TANÁCSAIM, HASZNOS IRÁNYTŰNEK BIZONYULHATNAK A HR DÖNTÉSHOZATALBAN

Állás egy multinál vagy freelancer? Hogyan alapozd meg a jövődet a változó világban

Állás egy multinál vagy freelancer? Hogyan alapozd meg a jövődet a változó világban

Sokan gondolják úgy, hogy a nagy cégeknél való elhelyezkedés a legbiztosabb állás, holott a Deloitte kutatása alapján az 1955-ben alakult ún. "fortune 500" cégeknek mindössze 12%-a működik még az akkori formájában és 26%-uk az elmúlt évben lekerült erről a listáról. Bár a megkérdezett vezetők 88%-a tartja rendkívül fontosnak az újragondolt szervezetépítést, mindössze 11%-uk biztos abban, hogyan is kellene nekifogni ennek a feladatnak.

Abban, ahogyan a cégek megpróbálják újraértelmezni önmagukat, van egy közös vonulat, egy örökké felmerülő dilemma: maradjanak-e a hagyományos alkalmazottak felvételénél, vagy bízzák rá magukat a fügettlen megbízottak, szakértők növekvő csoportjára és helyezzék át a hangsúlyt az állásról a munkára, a munkáról a projektre.

Íme néhány útravaló a kutatásból, azoknak, akik biztos(abb) alapkora helyeznék karrierjüket.

Válassz olyan munkáltatót, aki érti az új trendeket

Ahogyan az adott cég, szervezet újraértelmezi magát, versenyhátrányt okozhatnak az olyan munkáltatók, akik képtelenek az új munkafolyamatokat, a munkavégzéssel kapcsolatos új gondolatiságot magukévá tenni. A legjobban teljesítő cégek, ma egészen máshogyan műkdnek, mint 10 évvel ezelőtt. Ennek ellenére a többség még mindig olyan ipari modellek mentén operál, amelyek már több mint 100 évesek.

Ragaszkodni egy olyan munkáltatóhoz, szervezethez, amely nem biztosít folyamatos fejlődési és tanulási lehetőséget, komoly hátrányba taszíthat. Ma már körvonalazódik, hogy a szakmai képességek elévülési ideje körülbelül 5 év, de ennél jóval kevesebb például a szoftverfejlesztés terén. A Deloitte kérdőívéből kiderül, hogy a millenáris generáció már aszerint súlyozza a cégeket, hogy azok biztosítják-e a folyamatos fejlődést és szakmai naprakészséget.

Hozz változást!

Legyen szó lassú tempóban működő bürokratikus, vagy gyors tempót diktáló cégről, a legfontosabb, hogy otthagyjuk a kezünk nyomát, érjünk el olyan eredményeket, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetre. Az új céges modellekben egyre gyakoribb a csoportok közötti networking, a virtual teaming illetve a global teaming és kulcsfontosságú képesség, hogy több csapatban is hatékonyan tudjunk működni, akár szerződéses freelancerek vagyunk, akár a cég alkalmazásában állunk.

A cégekeket ma már a kapcsolatépítés és a technológia vezérli, ezért az alkalmazotti feladatok többsége már jobban emlékeztet a projektre szerződtetett freelancerekére, illetve a freelancereknek egyre meghatározóbb stratégiai szerep jut a szervezetekben. Már nem játszik az a gyakori érvelés, hogy ez "ez én munkám, megvédem, mert én voltam itt előbb". A haladó szellemiségű szervezetekben a szeniorátus már nem kap akkora jelentőséget, mert sokkal fontosabbá válik, hogy ki mit tesz azért, hogy a csapata sikeres legyen.

Már nem szól minden a főnökről

A régi szép időkben, ha a főnököd nem kedvelt, vagy nem volt megelégedve veled, az derékbe törhette a karrieredet. Bár a közvetlen felettesek értékelése még mindig mérvadó, - akár freelancer vagy, akár alkalmazott - a megbízók és munkáltatók sokkal több forrásból tájékozódnak a képességeidet, eredményeidet illetően, mint egy pozitív vagy negatív referencia a közvetlen felettestől. A cégek egy része ma már szofisztikált módszerekkel értékel egy munkatársat és a Deloitte kutatásban megkérdezett ügyvezetők 82%-a gondolta úgy, hogy a klasszikus teljesítményt mérő módszerek, jelentések készítése időpocsékolás.

A haladó szellemiségú szervezetkben a visszajelzések sokkal inkább valós időben történnek és ugyanolyan súllyal esik latba a főnök, csoportvezető és veled dolgozó munkatárs véleménye is.

Ez a folyamat összeségében erőt fog adni mindazoknak a tehetségeknek, akik komoly hatással lehetnek a szervezetek jó működésére és kiváló munkát végeznek, ám ez a kifutóban lévő, tekintélyelvű rendszer (még) nem értékeli őket igazán.

Ha szeretnéd karrieredet megalapozni a digitális kor változó világában, keress bátran!

Forrás:

  1. Elaine Pofeldt, Forbes https://www.forbes.com/sites/elainepofeldt/2017/02/28/how-to-make-sure-y...
  2. Deloitte, 2017 Global Human Capital TRends https://dupress.deloitte.com/dup-us-en/focus/human-capital-trends.html
Kovács Orsolya képe

Kovács Orsolya

Kovács Orsolya vagyok, HR tanácsadó. Pályafutásomat tanárként kezdtem, rövid időt követően azonban a vállalati oldalon folytattam szakmai életemet, ahol megtaláltam önmagamat a humán területen. Immáron több, mint 20 éve a vállalati humán erőforrás területen dolgozom, ahol a szakma minden területén tapasztalatot szereztem. A sok év alatt több iparágban volt szerencsém megfordulni, aminek köszönhetően színesíthettem tudásomat, szemléletemet. A legizgalmasabb időszak az életemben akkor kezdődött el, amikor vezetői pozíciókba kerültem, először kisebb majd nagyobb szervezetekben. Mára egy nagy országhatárokat átívelő csapat irányítója vagyok.