HRIRANYTU.HU

HR BLOG

HUMÁN ERŐFORRÁS TANÁCSAIM, HASZNOS IRÁNYTŰNEK BIZONYULHATNAK A HR DÖNTÉSHOZATALBAN

Fényképpel vagy anélkül küldjem a CV-met?

Fényképpel vagy anélkül küldjem a CV-met?

Nagyon sokféle írás, tanács született már az interneten azzal kapcsolatban, hogy az álláspályázatunkra tegyünk-e avagy ne tegyünk fényképet. Számos érv és ellenérv szól mellette és ellene. Sok esetben találunk olyan álláshirdetéseket, ahol a pályázás feltételeként jelölik meg, hogy „fényképpel ellátott” önéletrajzzal kell pályázni. És mi van akkor, ha én nem akarok fényképet rakni? Akkor meg se merjem pályázni az állást?

Nehéz lenne igazságot tenni abban, hogy mi a jó megoldás és tudom, hogy sokan köztetek kedves olvasóim, nehéz döntésben vagytok e téma kapcsán.

A véleményem arról, hogy miért jó ha van

A véleményem arról, hogy miért jó ha van fénykép a pályázóról:

 • bizalmat építhetsz pályázóként a leendő munkáltatóddal
 • többet mutathatsz magadról, mint egy fekete-fehér önéletrajz
 • személyessé varázsolhatod önéletrajzodat
 • emlékezni fognak önéletrajzodra, mert a HR-s kollega össze tudja kapcsolni a fényképedet a pályázatoddal, így az önéletrajzod bármikor könnyebben előkereshető

Mikor kell kép a CV-be?

Mikor helyezzünk fényképet magunkról az önéletrajzunkba? Mik a legfontosabb tudnivalók?

 • A fénykép szemből készüljön rólad.
 • Egy profilképen, ahol a tekintetedet nem is látják, nem éred el azt a hatást amit szeretnél.
 • A fénykép vállig, maximum mellközép magasságig készüljön rólad.
 • Teljes alakú kép nem fog úgy ráférni az önéletrajzra, hogy annak jelentősége is legyen.
 • A fénykép pozitív, optimista kisugárzású legyen, amivel jó benyomást kelthetsz magadról. Nincs jobb annál, amikor mosolygós, vidám, boldog pályázót láthatunk az önéletrajzon. Persze ez akkor lesz hiteles, ha a személyes interjúnkon is ugyanezt az érzetet kelted!
 • A fényképnek a jelenkori énedet kell hogy tükrözze, ezért fontos hogy ne a tablóképedet rakd fel ha az már idejét múlt.
 • Hogy a fénykép színes vagy fekete-fehér annak fontos szerepe lehet a kép minőségét tekintve, illetve addig amíg számítógépen megnyitják a pályázatodat. Nyomtatás esetén már valószínűleg a fekete-fehér változattal találkozhatsz az állásinterjúdon éppen ezért fontos az eredeti kép minősége.
 • A fénykép hátterének olyan közeget válassz, ami nem vonja el rólad a figyelmet, tehát a leendő munkáltató nem azt veszi észre, hogy milyen irodabútorod vagy kanapéd van, hanem rád tud fókuszálni!

További tanácsom a helyes döntéshez

Ha amellett döntöttél, hogy fényképet mellékelsz önéletrajzodhoz, ügyelj arra, hogy a fénykép megfelelő méretű legyen az általad választott betűtípushoz, mert könnyen elcsúszhat az önéletrajzod váza, szerkezete. Ne félj segítséget kérni egy jó szerkesztéshez sem.

Mi van akkor, ha nincs olyan fényképed amit szívesen megosztanál? Ne bánkódj, hagyd el!

Tölts több időt az önéletrajzod ütős megírásához, és készülj fel a telefonos és/vagy személyes interjúkra alaposabban, hogy elérd azt a hatást amit szeretnél!

Boldog, sikeres Új Évet kívánok Nektek!

Kovács Orsolya képe

Kovács Orsolya

Kovács Orsolya vagyok, HR tanácsadó. Pályafutásomat tanárként kezdtem, rövid időt követően azonban a vállalati oldalon folytattam szakmai életemet, ahol megtaláltam önmagamat a humán területen. Immáron több, mint 20 éve a vállalati humán erőforrás területen dolgozom, ahol a szakma minden területén tapasztalatot szereztem. A sok év alatt több iparágban volt szerencsém megfordulni, aminek köszönhetően színesíthettem tudásomat, szemléletemet. A legizgalmasabb időszak az életemben akkor kezdődött el, amikor vezetői pozíciókba kerültem, először kisebb majd nagyobb szervezetekben. Mára egy nagy országhatárokat átívelő csapat irányítója vagyok.