HRIRANYTU.HU

HR BLOG

HUMÁN ERŐFORRÁS TANÁCSAIM, HASZNOS IRÁNYTŰNEK BIZONYULHATNAK A HR DÖNTÉSHOZATALBAN

A kiválasztási folyamat rákfenéje a gondatlanság

A kiválasztási folyamat rákfenéje a gondatlanság

Hosszú évek óta tapasztalom, hogy egy sikertelen kiválasztási folyamat leggyakoribb, egyben legalapvetőbb oka a gondatlanul, pontatlanul meghatározott, vagy elnagyolt és át nem gondolt munkaköri profil.

Kedves HR osztály, felmondott Julcsi az osztályomon, kezdjétek el a pótlását.

Vegyetek fel egy embert, mert már nem bírjuk a rengeteg túlórát.

Jóváhagyták a létszámigényemet, kezdjétek a keresést.

Ismerősek a fenti kijelentések és kérések? Cinikusnak tűnnek, szándékosan írtam így. Hogy miért? Mert ha az esetek többségében a munkakör megalkotásánál sokkal több időt szánnánk a munkakör tartalmi jegyeinek definiálására, akkor a betöltésre szánt keresés-, kutatás-, kiválasztási technikák stb. hatékonyabban és gördülékenyebben menne.

Mit jelent a tervezés, egyeztetés? Gondosan átgondolt feladatleírást, felelősségi és hatáskörök tisztázását, konkrétan definiált iskolai-, tapasztalatbeli-, nyelvi-, számítástechnikai stb. elvárásokat.

Ha mindez átgondolásra és megfogalmazásra került - ami nem kevés munka - akkor következzenek a munkakör betöltéséhez megfogalmazott olyan sikerkritériumok, amit most nevezhetnénk kompetenciáknak, vagy viselkedési hajtóerőknek, motivációs faktoroknak, személyiség jegyeknek, „soft” elemeknek. Hogy miért tartom ezt kiemelkedően fontosnak? Mert hiszem, hogy a „soft” elemek az alapköve és a siker záloga, hogy az új kolléga teljesítménye a munkakör betöltésében sikeres legyen.

Ezek megléte nélkül a toborzásért felelős kollégája szinte biztos, hogy zátonyra fut. Nincs annál rosszabb, amikor azt sem tudjuk mit keresünk, amikor idő közben úgy döntünk mégsem ezt a profilt keressük tovább stb. amivel a keresési időnk a végtelenbe nyúlik, ezzel együtt égetjük az erőforrásainkat, az energiánkat és a sikertelenséggel még üzletet is vesztünk a be nem töltött pozíciónak köszönhetően.

Éppen ezért kedves vezető ne sajnáld az időt az alapos munkaköri profil megalkotásához, mert a tervezés, alkotás, az ebbe fektetett idő és energia hozza meg az eredményét a sikeres kiválasztásnak.

Kovács Orsolya képe

Kovács Orsolya

Kovács Orsolya vagyok, HR tanácsadó. Pályafutásomat tanárként kezdtem, rövid időt követően azonban a vállalati oldalon folytattam szakmai életemet, ahol megtaláltam önmagamat a humán területen. Immáron több, mint 20 éve a vállalati humán erőforrás területen dolgozom, ahol a szakma minden területén tapasztalatot szereztem. A sok év alatt több iparágban volt szerencsém megfordulni, aminek köszönhetően színesíthettem tudásomat, szemléletemet. A legizgalmasabb időszak az életemben akkor kezdődött el, amikor vezetői pozíciókba kerültem, először kisebb majd nagyobb szervezetekben. Mára egy nagy országhatárokat átívelő csapat irányítója vagyok.