HRIRANYTU.HU

HR BLOG

HUMÁN ERŐFORRÁS TANÁCSAIM, HASZNOS IRÁNYTŰNEK BIZONYULHATNAK A HR DÖNTÉSHOZATALBAN

Kiváló munkatársakat keresel? Akkor felejtsd el az ostoba interjúkérdéseket!

Kiváló munkatársakat keresel? Akkor felejtsd el az ostoba interjúkérdéseket!

Az alkalmas munkaerő hiánya valós probléma nemcsak Magyarországon, ugyanakkor érdemes cégvezetőként vagy recruiterként is kissé magunkba nézni. Hiába jelentkeznek az adott pozícióra, ha képtelenek vagyunk értelmes kérdésekkel és produktív beszélgetéssel meghatározni, hogy ki az, aki leginkább alkalmas arra, hogy betöltse a szervezetben az adott pozíciót.

Ha azzal akarjuk a komoly, üzletorientált, versenyképes cég látszatát kelteni, hogy kellemetlenné, elidegenedetté, netán megalázóvá tesszük az állásinterjút, akkor csupán a legkétségbeesettebb jelöltek maradnak számunkra. Mindenki más, aki úgy érzi, hogy van egyéb lehetősége is, fejvesztve menekül majd az ilyen meghallgatásokról.

Liz Ryan, a Forbes vendégszerzője cikkében őszintén beszél saját tapasztalatairól e kényes témában. Amikor szóvá teszi, hogy az adott szervezetnél baj van a HR gyakorlatban, az állásinterjúk menete "bűzlik", sokszor a szervezetek vezetői ezt támadásnak veszik, illetve számos érvvel rendelkeznek, ami a kimerítő válogatási folyamatot alátámasztja. Ilyen például, hogy csak küzdeni képes alkalmazottakat szeretnének, vagy, hogy mivel a legjobbra van szükségük, válogatósnak és szigorúnak kell lenniük, stb.

"Mi a legnagyobb gyengeséged?"

A baj azonban nem a szigorral van. Gondolj csak bele: nem hívhatsz be tehetséges embereket interjúzni, hogy utána agyatlan kérdésekkel inzultáld őket. Ilyen például, a híres "Mi a legnagyobb gyengeséged?" kérdés. Az őszinte válasz körülbelül így hangzana az emberek többségénél: nem gondolom, hogy neked, vagy nekem óriási gyengeségeim lennének, de ha gondom van önmagammal és számba kell vennem a gyengeségeimet, biztosan te lennél az utolsó személy, akivel ezt megosztanám. Végülis, ki vagy te? Egy munka miatt interjúztatsz, ez tehát egy üzleti tárgyalás. Mi lenne, ha megmaradnánk az üzleti viszonynál és a professzionalizmusnál és nem a személyes belső világomat firtatnánk. Ez nem egy pszichológiai alkalmassági teszt. Amennyiben nem áll szándékodban felbontni egy üveg bort és barátságos lelkizésbe kezdeni, ahol megosztod velem az életeddel és a karriereddel kapcsolatos belső kételyeidet, nehézségeidet, úgy jobb, ha az üzletnél maradunk.

Csakhogy egyértelmű, hogy erre a kérdésre maga az interjúztató személy sem vár őszinte választ. Ha valóban a tehetségekre pályázol, akkor ne ilyen kérdésekre alapozd a jelöltek megítélését.

"Hogyan látod magad 5 év múlva?"

A digitális forradalom felgyorsult változásokkal teli világában, szerinted van még jogosultsága, értelme ennek a kérdésnek? Egy dolog kezd állandóvá válni, az pedig pont a munkahelyi és gazdasági bizonytalanság. Te, mint munkáltató sem biztos, hogy hosszú távra tudsz pozíciót és előrelépési lehetőséget biztosítani azoknak, akiket most interjúztatsz.

"Miért pont téged alkalmazzunk?"

Az őszinte válasz, körülelül így hangzana: felnőtt ember vagyok, ha az az elvárás, hogy itt parádézzak arról, hogy milyen fantasztikus és kiemelkedő alkalmazott lennék, akkor keressetek inkább valaki mást. Ha értelmes interjú kérdésekkel nem jöttél rá magadtól, hogy miért vagyok, vagy éppen miért nem vagyok alkalmas, nem én kellek nektek.

Mi tegyen a jelölt?

Természetesen van úgy, hogy maga cég, a pozíció így is nagyon vonzó, illetve, hogy a vállalati kultúrával alapvetően nincs baj, csupán berögzült néhány elavult klisé az interjúknál. Ne feledjük, az interjúkat legtöbbször nem HR szakemberek végzik, hanem maguk a vezetők és a modern vezetőképzéseknek még csak a hajnalát éljük Magyarországon. A vezető tudja leginkább, hogy milyen munkatársakra van szüksége a csapatában, ám sokszor nem tudja, hogyan is szűrje ki a valóban alkalmasakat. Ha az álommunkádra pályázol egy általad nagyra becsült cégnél, természetesen nem kell azonnal hátat fordítanod, ha hülye kérdéseket kapsz. Liz Ryan, cikkében megoszt néhány elegáns válaszlehetőséget is a legbugyutább állásinterjú kérdésekre.

Kiváló csapatot szeretne, de nem tudja mit kérdezzen, hogyan vegye észre a valódi tehetségeket? Segítek megtervezni a hatékony és valóban eredményes válogatást.

Kovács Orsolya képe

Kovács Orsolya

Kovács Orsolya vagyok, HR tanácsadó. Pályafutásomat tanárként kezdtem, rövid időt követően azonban a vállalati oldalon folytattam szakmai életemet, ahol megtaláltam önmagamat a humán területen. Immáron több, mint 20 éve a vállalati humán erőforrás területen dolgozom, ahol a szakma minden területén tapasztalatot szereztem. A sok év alatt több iparágban volt szerencsém megfordulni, aminek köszönhetően színesíthettem tudásomat, szemléletemet. A legizgalmasabb időszak az életemben akkor kezdődött el, amikor vezetői pozíciókba kerültem, először kisebb majd nagyobb szervezetekben. Mára egy nagy országhatárokat átívelő csapat irányítója vagyok.