HRIRANYTU.HU

HR BLOG

HUMÁN ERŐFORRÁS TANÁCSAIM, HASZNOS IRÁNYTŰNEK BIZONYULHATNAK A HR DÖNTÉSHOZATALBAN

Mit NE kérdezzünk az elsőkörös állásinterjún?

Mit NE kérdezzünk az elsőkörös állásinterjún?

Tudom, hogy sokszor még a gyakorlott szakembereket is összezavarja az a rengeteg ellentmondásos információ arról, hogy mit, hogyan csináljunk egy állásinterjún, mit szabad, illik, mit nem. Rengeteg tanácsadó írás születik a témában és sokszor egymásnak ellentmondó tanácsokat is olvashatunk.

Vannak azonban általános érvényű állásinterjú "játékszabályok", amelyekben a legtöbb HR tanácsadó egyetért. Az egyik ilyen kérdéskör, az a bizonyos interjú rész, amikor a jelölt kérdez a pozícióval, céggel kapcsolatban.

Amit kérdezünk néha többet elárul rólunk, mint a válaszaink, ezért is fontos, hogy az alábbi típusú kérdéseket mellőzzük:

  • Felszínes kérdések, amelyekre a választ online is gyorsan megtalálnánk
  • Olyan kérdések, amelyek azt feltételezik, hogy leginkább arra fókuszálsz hogyan léphetsz előre vagy hogyan kereshetsz még többet, ahelyett, hogy a meghirdetett pozícióra lennél izgatottan kíváncsi.
  • Olyan kérdések, amelyek azt mutatják, hogy jobban érdekelnek a juttatások (rugalmas időbeosztás, fizetett szabadság stb)
  • Olyan kérdések, amelyek azt bizonyítják, hogy az interjú előtt nem készültél fel a cégből és a meghirdetett pozícióból
  • Olyan kérdések, amelyek arra világítanak rá, hogy az önéletrajzodban vagy a Linkedin profilodon feltüntetett szakterületeken mégsem vagy olyan jártas.

Íme, néhány konkrét példa kérdésekre, amelyeket az első interjún inkább tartsunk meg magunknak:

Mennyi idő elteltével lehet esélyem az előléptetésre és/vagy fizetésemelésre?

Egy állásinterjún általában a betöltendő pozíció felé kell érdeklődést mutatnod, nem fókuszálhatsz arra, hogyan ugorhatsz át egy másikba.

Mit kell csinálnom nap mint nap? / Miből áll majd a munkám?

Természetesen lehet kérni pontosítást a pozícióhoz tartozó célokról, feladatokról, de az ilyen formában feltett kérdés inkább azt sugallja, hogy mégsem vagy annyira tisztában a szakterületed követelményeivel, feladataival. A kérdés átfogalmazható így is: Milyen jellegű projekteket kapok majd? Mik a fő céljai ennek pozíciónak a cégen belül?

Mi a szabadságokra és rugalmasságra vonatkozó céges politika?

Ez a kérdés akkor releváns, ha már megkaptad az állásajánlatot és el kell döntened, hogy elfogadod-e, de semmiképp sem az első interjún.

Miért szabad ez a pozíció? Miért keresnek embert erre a pozícióra?

Talán egy későbbi körben, vagy az állásajánlat meglétekor fel lehet tenni azt a kérdést így: Mi a története ennek pozíciónak a cégen belül?
A legelején nekik szagezve a kérdést, kellemetlen kutakodásnak tűnik csak.

Leellenőrzik a referenciákat?

Ez a kérdés azt a gyanút kelti, hogy talán nincs minden rendben a felmutatott referenciáiddal...

Egy későbbi posztban majd írok arról is, hogy miket érdemes kérdezni.

Forrás: https://www.forbes.com/sites/kathycaprino/2017/08/17/what-not-to-ask-in-...

Kovács Orsolya képe

Kovács Orsolya

Kovács Orsolya vagyok, HR tanácsadó. Pályafutásomat tanárként kezdtem, rövid időt követően azonban a vállalati oldalon folytattam szakmai életemet, ahol megtaláltam önmagamat a humán területen. Immáron több, mint 20 éve a vállalati humán erőforrás területen dolgozom, ahol a szakma minden területén tapasztalatot szereztem. A sok év alatt több iparágban volt szerencsém megfordulni, aminek köszönhetően színesíthettem tudásomat, szemléletemet. A legizgalmasabb időszak az életemben akkor kezdődött el, amikor vezetői pozíciókba kerültem, először kisebb majd nagyobb szervezetekben. Mára egy nagy országhatárokat átívelő csapat irányítója vagyok.