HRIRANYTU.HU

HR BLOG

HUMÁN ERŐFORRÁS TANÁCSAIM, HASZNOS IRÁNYTŰNEK BIZONYULHATNAK A HR DÖNTÉSHOZATALBAN

Amikor legközelebb az előző fizetésedről kérdeznek, beszélj helyette a bérigényedről

Amikor legközelebb az előző fizetésedről kérdeznek, beszélj helyette a bérigényedről

Semmi oka az interjúztatónak a jelölt előző béréről érdeklődni, de tudjuk, hogy miért kell neki ez az információ, hiszen ha tudom, hogy mekkora volt az előző fizetésed, az óriási segítség nekem a bértárgyalásodon. Ennek az információnak a hiányában is, meg kell tudnom határozni, hogy a képességeid és a tapasztalatod alapján mennyit érsz meg a cégnek és mennyit érdemelsz.

A szakmai és üzleti élet azonban megköveteli, hogy újra és újra feltegyük ezeket a kérdéseket, amikor valakit a cég perspektívájából értékelünk. Ennek terhét pedig nem kellene a munkáltatónak vagy a válogatást végzőnek, azzal a trükkel eldobnia, hogy a jelölt előző bérét firtatják és ez alapján értékelik őt. A versenyszférában ez bizalmas információ, amihez a válogatást végző személynek semmi köze.

Ha felmerül a kérdés, akkor az interjúztató ezt általában azzal indokolja, hogy tudni szeretné, igazságosan volt-e fizetve a jelölt az előző állásában.

Az alábbi cikk egy elképzelt párbeszéden kereszül bemutatja, hogyan szerelhető le a kérdés teljes professzionalizmussal, egyben arra is rámutat, miért teljesen értelmetlen a fenti érv.

https://www.forbes.com/sites/lizryan/2017/01/16/when-they-demand-your-sa...

admin