HRIRANYTU.HU

HR BLOG

HUMÁN ERŐFORRÁS TANÁCSAIM, HASZNOS IRÁNYTŰNEK BIZONYULHATNAK A HR DÖNTÉSHOZATALBAN

Az eredeti gondolkodók meglepő szokásai

Az eredeti gondolkodók meglepő szokásai

Adam Grant, szervezeti pszichológus és New York Times bestseller szerző szerint, ahhoz, hogy jó ötleteink szülessenek, számos rossz ötletre is szükség van. A valóban eredeti gondolkodók, olyan emberek, akik sokszor elbuknak, hiszen sokszor is próbálkoznak, nem félnek kísérletezni.

"Hét évvel ezelőtt egy hallgatóm arra kért, hogy fektessek be a cégébe. Azt mondta: "Három barátommal dolgozunk, és fel akarunk bolygatni egy ágazatot, online árusítással." Mire én: "Oké, de ugye egész nyáron ezen dolgoztatok?" "Nem. Mind gyakornokoskodunk, hátha esetleg mégse jön össze." "Na jó, de főállásban nekiláttok, amint lediplomáztatok." "Nem igazán… Vannak biztonsági állásaink." Eltelik hat hónap, a cég indulását megelőző nap van, és még mindig nincs működő weboldal. "Srácok, az egész cég csak egy weboldal. Nincs benne semmi más!" Úgyhogy természetesen nem fektettem be." - kezdi beszámolóját egy személyes tapasztalattal Grant.

A szóban forgó cég, pedig a Warby Parker volt, amelyet azóta a világ legújítóbb szellemű vállalataként emlegetnek és több mint 1 milliárd dollárra becsülik. Ez a befektetési tévedés késztette Grantet arra, hogy kutatni kezdje az eredeti gondolkodók közös tulajdonságait és azt, hogyan ismerhetők fel egy közösségben. Tudjuk, hogy bátrak, hogy non-konformisták, fel merik emelni a hangjukat. De ezen kívül, közelebbről szemügyre véve őket, olyan tulajdonságok, szokások is jellemzik őket, amelyekre nem is gondolnánk. Ilyen például a halogatás, ami miatt végül Grant nem tudott bizalmat szavazni volt diákjai start-up vállalkozásának. De van még más is.

Szívből ajánlom, minden menedzsernek és vezetőnek (és természetesen befektetőknek is) Adam Grant TED előadását.

Kovács Orsolya képe

Kovács Orsolya

Kovács Orsolya vagyok, HR tanácsadó. Pályafutásomat tanárként kezdtem, rövid időt követően azonban a vállalati oldalon folytattam szakmai életemet, ahol megtaláltam önmagamat a humán területen. Immáron több, mint 20 éve a vállalati humán erőforrás területen dolgozom, ahol a szakma minden területén tapasztalatot szereztem. A sok év alatt több iparágban volt szerencsém megfordulni, aminek köszönhetően színesíthettem tudásomat, szemléletemet. A legizgalmasabb időszak az életemben akkor kezdődött el, amikor vezetői pozíciókba kerültem, először kisebb majd nagyobb szervezetekben. Mára egy nagy országhatárokat átívelő csapat irányítója vagyok.