HRIRANYTU.HU

Blog

Tekintse meg, hogy a választott témakörökben, milyen bejegyzéseket találhat.

20 + 1 jótanács, hogy jól indíts az új munkahelyeden

20 + 1 jótanács, hogy jól indíts az új munkahelyeden

Ha mostanában kezdesz az új munkahelyeden, bizonyára izgulsz, talán kicsit szorongsz is, hogy valóban megfelelj az elvárásoknak. Túl vagy egy sikeres felvételin, de most következik az "első nap az iskolában". Az, hogy az új kollégákkal, hogyan boldogulsz majd, leginkább a személyiségeden múlik, ám a főnök előtt jó benyomást tehetsz, ha kicsit odafigyelsz az alábbiakra. És igaz ez akkor is, ha sok-sok főnököd van, azaz, ügyfelekkel dolgozol, vállalkozó, üzletember vagy.

Mit NE kérdezzünk az elsőkörös állásinterjún?

Mit NE kérdezzünk az elsőkörös állásinterjún?

Tudom, hogy sokszor még a gyakorlott szakembereket is összezavarja az a rengeteg ellentmondásos információ arról, hogy mit, hogyan csináljunk egy állásinterjún, mit szabad, illik, mit nem. Rengeteg tanácsadó írás születik a témában és sokszor egymásnak ellentmondó tanácsokat is olvashatunk.

Hogyan válasszunk új vezetőket?

Hogyan válasszunk új vezetőket?

A szervezeti vezetésfejlesztés egyik legnagyobb kihívása hatékonyan azonosítani és megtalálni az utánpótlást, azaz a vezetők új hullámának biztosítását az adott szervezetben. A felső vezetők könnyen megfeledkeznek róla, hogy előbb-utóbb valakinek át kell adni a helyüket és mindazt a tudást és értékrendet, amely a cégvezetést sikeressé teszi. E téma mellőzése később komoly és negatív fordulathoz vezethet a cég vagy vállalat életében.

Hogyan alakíts ki jó vállalati kultúrát?

Hogyan alakíts ki jó vállalati kultúrát?

A szervezeti vagy vállalati kultúra lényegében egyfajta szociális összetartó erő, a szervezetekre specifikusan jellemző értékrend és viselkedésminta, amely meghatározza a munkahelyi hangulatot és a jellemző munkameneteket is. A megfelelő szervezeti kultúra elősegíti a cég, vállalat céljaival való azonosulást és stabilitást eredményez.

A valódi ok, hogy miért nem dolgozhatsz otthonról

A valódi ok, hogy miért nem dolgozhatsz otthonról

Már a nyolcvanas évek vége óta minden HR konferencián külön figyelmet kap a munkaerő mobilitása és a flexibilis munkakörülmények. 1984-ben a munkaerőpiaci kutatók már megjósolták, hogy mostanra a cégek értelmiségi alkalmazottai otthonról, kávézókból, tengerpartról fognak dolgozni. A technológiai fejlődés és az eredményorientált hozzáállás (nem az a lényeg, hogy hány órát ülsz a gép előtt, hanem, hogy eredményesen dolgozol-e) lehetővé tette a távmunkát, mégis a mai napig az olyan ágazatokban dolgozó alkalmazottak, ahol a helyhezkötöttségnek nem sok funkciója van (nem egy kutatólaborról van szó például), 2015-ben mindössze 24%-uk dolgozott flexibilis, helyhez nem kötött beosztásban. Az utóbbi időben néhány nagyobb cég is, mint a Yahoo, az előzőleg flexibilis munkaerőt visszakényszerítették az iroda falai közé. 33 évvel később tehát, megjósolt munkamodell nem valósult meg. Miért?

Állás egy multinál vagy freelancer? Hogyan alapozd meg a jövődet a változó világban

Állás egy multinál vagy freelancer? Hogyan alapozd meg a jövődet a változó világban

Sokan gondolják úgy, hogy a nagy cégeknél való elhelyezkedés a legbiztosabb állás, holott a Deloitte kutatása alapján az 1955-ben alakult ún. "fortune 500" cégeknek mindössze 12%-a működik még az akkori formájában és 26%-uk az elmúlt évben lekerült erről a listáról. Bár a megkérdezett vezetők 88%-a tartja rendkívül fontosnak az újragondolt szervezetépítést, mindössze 11%-uk biztos abban, hogyan is kellene nekifogni ennek a feladatnak.

A produktivitás növelésének legegyszerűbb módja

A produktivitás növelésének legegyszerűbb módja

A szervezetek produktivitásának növelésére számos hagyományos, jól bejáratott módszer létezik tréningek, vezetőképzések formájában, amelyekre egy-egy cég jelentős forrásokat áldoz. Egy új kutatás meglepő eredményei ugyanakkor egy egyszerűen kivitelezhető módszert is a kezünkbe adnak.

A munkaerő jövője és a mobilitás

A munkaerő jövője és a mobilitás

Napjainkig gyakori sóhaj volt, hogy az "asztalomhoz vagyok láncolva", utalva ezzel a hatalmas mennyiségű elvégzendő munkára, a munkahelyi szabadság és szabad mozgás hiányára, vagy akár a az adott személy nélkülözhetetlen mivoltára.