HRIRANYTU.HU

HR BLOG

HUMÁN ERŐFORRÁS TANÁCSAIM, HASZNOS IRÁNYTŰNEK BIZONYULHATNAK A HR DÖNTÉSHOZATALBAN

Vezetői kihívások az Uberizáció korában

Vezetői kihívások az Uberizáció korában

A Coaching Határok Nélkül (CHN) legutóbbi workshopján Peter Hawkins, brit vezetőfejlesztő, coach, előadó és író a vezetés jövőjéről, a jövő vezetőjéről beszélt.

A jövő vezetőjénél a partnerség van a fókuszban, hogy képes legyen olyan embereket is vezetni, akiket nem tud utasítani és nem függnek tőle.

Globális kutatásának egyik legfőbb eredménye, hogy a megkérdezett vezetők közül szinte mindenki a változás sebességének a megsokszorozódását tekinti a jövő legnagyobb kihívásának.

A megjósolt jövőbeni kihívások között kiemelten beszélt az ún. Uberizációról, azaz az Uber, az Airbnb, Netflix és hasonló okostelefonos vagy webes applikációkhoz kötött, új, a hagyományostól teljesen eltérő szolgáltatások tömeges megjelenésének hatásairól. Ilyenkor nemcsak egy jobb termékről vagy gyártási folyamatról van szó, hanem az érték előállítása is más formában történik az eddig megszokottól. Ennek következtében egész iparágakat fenyeget megszűnéssel (ahogy az Uber fenyegette a taxispiacot, például).

Hawkins itt az új potenciális trónkövetelők közül az Amazont emelte ki, mint olyan céget, amely a meglévő adatbázisa alapján bármely más iparágba is bármikor betörhet, bárkire üzleti veszélyt jelenthet és nem kérdés, hogy ez előbb-utóbb meg is fog történni.

Az előadást a Forbes vendégszerzője, Ábri Judit összegezte és az alábbi linken olvasható.

https://forbes.hu/uzlet/kozepen-kilyukadnak-a-szervezetek-vezetoi-kihiva...

Kovács Orsolya képe

Kovács Orsolya

Kovács Orsolya vagyok, HR tanácsadó. Pályafutásomat tanárként kezdtem, rövid időt követően azonban a vállalati oldalon folytattam szakmai életemet, ahol megtaláltam önmagamat a humán területen. Immáron több, mint 20 éve a vállalati humán erőforrás területen dolgozom, ahol a szakma minden területén tapasztalatot szereztem. A sok év alatt több iparágban volt szerencsém megfordulni, aminek köszönhetően színesíthettem tudásomat, szemléletemet. A legizgalmasabb időszak az életemben akkor kezdődött el, amikor vezetői pozíciókba kerültem, először kisebb majd nagyobb szervezetekben. Mára egy nagy országhatárokat átívelő csapat irányítója vagyok.